Интервю с Иво Желев, експерт-анализатор по проекта Brace&Protect

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души.

Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците.

Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев – експерт-анализатор, след изследване по проект на фондация „Европейски институт“:
„Обикновено в България се получава статутът, а след това тези мигранти се насочват към други, в повечето случаи – по-силно развити и по-богати страни с по-добре работеща социална система, може би такива, в които има и по-голяма украинска диаспора и т.н.“

Липсата на информация за социалния и здравния статут на пристигащите бежанци у нас е проблем, отчитат още от фондацията.

По думите на Желев, българската, приемаща страна и българските институции в началото на 2022 година, когато избухна бежанската криза, общо взето са успели някак си да овладеят и да се справят с този огромен стрес в системата под формата на истински поток от стотина хиляди души за 2 месеца и половина. Но нашата система за социална закрила е била в шок. Опитала се е да предостави услуги, място за настаняване и храна, но не е проведено т.нар. социално интервю, което по закон и по наредба би трябвало да снеме цялата тази информация за хората – откъде, с кого идват, с какви средства разполагат, какво образование и професионална квалификация имат, биха ли искали да работят в България, биха ли искали децата им да посещават училище, какви езици знаят и т.н.

В резултат на това от един момент нататък става много трудно да се предоставят адекватните социални услуги и подпомагане на украинската общност в България.

По мнението на анализатора, дори и сега не е късно да се проведат въпросните социални интервюта и това ще помогне за по-бързата и добра интеграция на украинските бежанци, които остават у нас, незнайно докога.

Предишна публикация
Втора серия от обучения
Следваща публикация
Удължаване на срока на временна закрила до 04.03.2025 г.